zondag 13 maart 2011

bericht 66

Nu lijkt het er dan toch op dat de dooi gaat doorzetten. Overdag dooit het en 's nachts vriest het maar een paar graden. Maar het gaat niet hard. Het is ook zo'n dikke compacte laag! Eigenlijk zie je het aan de daken het beste. Buiten zou je een heleboel bagger verwachten, maar dat hebben we nog niet gezien. Wel wordt in de steden veel sneeuw, dat in de bermen ligt, afgevoerd en er worden goten in de berm gegraven, waar dan het water langs weg kan stromen. Omdat het landschap nergens plat is loopt het water ook wel gemakkelijk weg. Voor de winter waren er al diepe greppels langs de wegen gegraven, waar dan de sneeuw in geschoven kon worden. Vanaf eind september was men al bezig met voorbereidingen. Toen werden er ook al lange stokken in de bermen gestoken, zodat je ten allen tijde de weg zou kunnen terugvinden. Geen overbodige luxe.
Het sneeuwt trouwens ook nog bijna elke dag.
De dagen worden heel snel langer. Ik weet niet precies hoe laat het licht wordt (dan slaap ik nog), maar om kwart voor zes was het gisteren al licht. 's Avonds gaat het om half zeven schemeren. Het is wel grappig dat wij vanuit de huiskamer kunnen zien waar de zon opkomt en ook waar hij ondergaat. Die plaatsen verschuiven per dag.
Doordat hij ook nog eens de hele dag naar binnen schijnt kan de kachel overdag vaak uit. En dat terwijl het buiten nog best koud is. Dat scheelt dus een slok op een borrel.
Het wordt wel spannend of we voor 1 april weer de zomerbanden op de auto kunnen zetten. Zo niet dan hebben we een probleem, want dan kunnen we niet naar Nederland. Buiten Zweden zijn de spijkerbanden namelijk verboden.
De winter is wel extreem geweest. Er gaan intussen elanden dood van de honger en alle wild komt dicht bij de huizen op zoek naar voedsel.
Onze business krijgt ook steeds meer vorm. We hebben al bijna 450 kaarten klaar en een mooi aantal haakwerkjes. We hebben nog veel meer ideetjes, maar eerst een flinke voorraad kaarten klaar zien te krijgen, zodat een kraam ook gevuld lijkt.
Langzaam vordert ook het klussen.
En intussen maken we lijstjes met wat er mee moet naar Nederland en wat we in Nederland moeten kopen. Ook zijn de meeste afspraken voor bezoekjes intussen gemaakt. Wat een planning!!!
Nog maar drie weken..............
Vandaag hebben we aan de nieuwsberichten gekluisterd gezeten, vanwege de ramp in Japan. En wat gaat er nog achteraan komen......? Griezelig hoor. Wat een vreselijke beelden daarvandaan.
En wat een menselijk leed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten